#binomeathome: update van onze woonkamer (+ tips om alles uit je kleine woonkamer te halen)

zondag 24 november 2019
1 jaar en 3 maand, zo lang wonen we intussen in ons eigen huis. De voorbije maanden werkten we al de gang, eetkamer, keuken, slaapkamer en mancave af. Sinds vorige week ziet ook de woonkamer er eindelijk helemaal uit zoals we ze voor ogen hadden. Tijd dus voor een update! (Onderaan vind je een aantal tips om het meeste uit je kleine woonkamer te halen)Toen we van ons appartement naar het nieuwe huis verhuisden, moesten we keuzes maken. Aangezien we de keuken en badkamer volledig wilden vernieuwen, konden we niet anders dan besparen op meubels. Kritisch zijn, was dus de boodschap: welke stukken namen we mee en welke waren écht aan vervanging toe? Ondanks het feit dat ik wel al eventjes uitgekeken was op onze grijze zetel, kreeg hij toch een plekje in onze nieuwe woonkamer. Eerlijk is eerlijk: hij zag er nog best goed uit en hoefde dus nog niet ingeruild te worden voor een nieuw exemplaar. 

Omdat hij echter zoveel ruimte innam in onze beperkte aantal vierkante meters woonkamer en hij qua kleur eigenlijk écht wel uit de boot viel, beslisten we eind augustus alsnog om 'm te vervangen. Aangezien een zetel een wel erg prominent interieurstuk is dat voor een groot deel de sfeer in de woonkamer bepaalt, hadden we best wel wat 'eisen'. De criteria waaraan onze zetel moest voldoen, lijstten we hier op.


Na heel wat wikken en wegen hakten we uiteindelijk de knoop door: het werd de 2-zits zetel Vera van Sofacompany. Om de ruimte luchtig te houden, kozen we bewust voor een kleinere zetel zonder longchair. Om toch languit voor tv te kunnen liggen én voldoende zitplaats te hebben wanneer er gasten op bezoek komen, bestelden we er 2 poefen in dezelfde kleur bij. 

Wat de stof betreft, waren we het er vrij snel over eens: Cameron Amber is niet alleen een stof die qua kleur perfect past binnen de sfeer van onze woonkamer, er zit ook wat textuur in waardoor het minder opvalt wanneer een van de katten per ongeluk een draadje lostrekt bij het ravotten in de zetel. Bovendien zorgen de schakeringen in de stof ervoor dat eventuele vlekjes minder snel opvallen.
Vooraleer we onze zetel online bestelden, gingen we langs in de showroom van Sofacompany. We wilden de zetel namelijk eerst even uitproberen en vonden het belangrijk om ook de stoffen in real life te gaan bekijken. We kregen na ons bezoek een stofstaaltje en een infofiche van ons favoriete exemplaar mee zodat we hem online makkelijk zelf konden samenstellen. Het volledige proces (van samenstellen tot levering) duurt ongeveer 12 weken. En dat was het helemaal waard. Ik ben gek op onze nieuwe zetel. Hij ziet er niet alleen mooi uit maar zit ook heel comfortabel. Een mening die ook de katten met ons delen!
Nog nieuw? De neonletters van Seletti aan de televisiewand. Die kreeg ik cadeau van Gilles voor mijn verjaardag. Supergezellig wanneer de avond valt!

Die 12 weken wachten op onze nieuwe zetel viel eigenlijk best mee in vergelijking met de tijd die we moesten wachten op onze raamdecoratie. Aangezien onze woonkamer aan de straatkant ligt, en de mensen dus heel makkelijk kunnen binnen kijken, gingen we op zoek naar raamdecoratie waarmee we inkijk konden vermijden zonder al te veel natuurlijk licht te verliezen. Na wat zoeken kwamen we terecht bij Van Eyck shutters, een bedrijf uit Nederland dat shutters op maat maakt. We kozen voor witte houten shutters die we op verschillende hoogtes kunnen verstellen zodat we zelf kunnen beslissen hoeveel licht we binnen laten. 

Tussen het opmeten en het plaatsen zat ongeveer 4 maand. Dat is niet zo vreemd als je weet dat alle onderdelen op maat gemaakt moeten worden en dat de leveringstermijn van de materialen ook vaak langer duurt dan voorzien. De plaatsing zelf duurde een tweetal uur en - al zeg ik het zelf - het resultaat mag er écht zijn. We zijn dus alvast aan het sparen om ook de ramen op de bovenverdiepingen te voorzien van shutters...

TIPS OM ALLES UIT JE KLEINE WOONKAMER TE HALEN

  • Ga voor lichte kleuren, die weerkaatsen maximaal het licht waardoor je ruimte groter oogt. Je hoeft je echter niet te beperken tot wit. Kies bijvoorbeeld voor een accentmuur (of twee) in een helder groen, blauw of grijs. 
  • Kies voor een kleine zetel en vul aan met poefen of krukjes die je gemakkelijk van plaats kan veranderen. Die kunnen aan de kant geschoven worden wanneer je geen bezoek hebt, waardoor je ruimte luchtig blijft. Ronde vormen zorgen voor een speels effect.
  • Hetzelfde geldt voor bijzet- en salontafels. Kies liever voor een aantal kleinere exemplaren die je met elkaar kan combineren, maar die je ook kan verplaatsen wanneer je meer ruimte nodig hebt. 
  • Vermijd zware raamdecoratie. Drukke of donkere gordijnen zijn een echte no-go. Ga liever voor doorschijnende gordijnen in een lichte kleur. Wil je inkijk vermijden? Kies dan voor shutters of lamellen in een lichte kleur. 
  • Werk met spiegels, die maken je ruimte optisch groter.
  • Pro-tip: verf de muur tot ongeveer 10 centimeter onder het plafond. Die laatste 10 centimeter verf je in dezelfde kleur (vaak is dit wit) als het plafond. Zo lijkt je ruimte optisch hoger, waardoor je de indruk krijgt dat de kamer groter is. Wij pasten deze tip zelf niet toe aangezien onze plafonds al erg hoog zijn.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Sofacompany. Maar wees gerust, wij werken enkel samen met merken waarvan wij vanuit ondervinding 100% tevreden over zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten