#duurzaamin2019: dit moet je weten over een full hybride auto + hier moet je heen in Antwerpen

woensdag 2 januari 2019

Een van mijn goede voornemens voor 2019? Duurzamer leven én er hier bewijs van leveren onder de noemer #duurzaanin2019. Nog al te vaak vergeet ik – tot grote ergernis van Gilles – het licht in de slaapkamer uit te doen vooraleer ik vertrek naar het werk, laat ik de verse was een dag lang zitten waardoor ik alles nog maar eens moet wassen en draai ik de chauffage liever een standje hoger in plaats van een dikkere trui aan te trekken. Toch zijn er wel een aantal dingen die ik/wij doe(n) om het milieu minder te belasten. Ik weiger plastic zakjes in de supermarkt of bij de slager, neem steevast een linnen totebag mee wanneer ik ga shoppen, wij douchen meestal met z'n tweetjes om water te besparen en wij gebruiken onze auto zo goed als enkel in het weekend. Heel wat steden nemen tegenwoordig trouwens maatregelen om auto’s uit de (binnen)stad te bannen. Zo is er in Gent al enige tijd het vernieuwde circulatieplan dat niet alleen voor meer rust zorgt in het centrum, maar ook vervuiling gedeeltelijk tegengaat en is er in Antwerpen intussen al zo’n 2 jaar een lage emissiezone waardoor auto’s die heel erg vervuilend zijn voor het milieu de stadskern niet meer in mogen.

Hoe vervelend beide maatregelen soms ook mogen zijn – mijn niet-Gentse familie en vrienden kwamen beduidend minder langs op ons appartement aan de Sint-Baafskathedraal sinds de ingang van het circulatieplan – sta ik er voor de volle 100% achter. Voor de technologie en industrie zijn deze veranderingen trouwens een ideale denkoefening om nieuwe methodes en voertuigen te ontwikkelen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Zo komen de elektrische en hybride wagens namelijk in sneltempo op. Maar wat zijn nu de voordelen van zo’n wagen? Waarom zou je er in godsnaam eentje kopen? Wij namen de proef op de som en testten 4 dagen lang de C-HR van Toyota, een hybride wagen met zowel een benzinemotor als een elektrische motor. En om van de nood een deugd te maken, koppelden we er een leuke tweedaagse Antwerpen aan (met dank aan The Styling Dutchman Annebeth voor de tips)!


5 X WAT JE MOET WETEN OVER DE FULL HYBRIDE WAGEN C-HR VAN TOYOTA
*Niet zo’n autofan? Scroll dan snel verder voor onze favoriete hotspots in Antwerpen.
  • Een hybride wagen heeft 2 motoren, een elektrische en een benzinemotor. Wanneer je aan een lage snelheid of een constante gemiddelde snelheid rijdt, doe je volledig of gedeeltelijk een beroep op de elektrische motor. Hierdoor
    • wordt er geen brandstof verbruikt, en dat voel je in je portemonnee. Een hybride wagen is dus zuiniger dan een gewone wagen.
    • stoot je geen gassen uit die schadelijk zijn voor het milieu. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde uitstoot van de hybride wagen (combinatie van de elektrische en benzinemotor) veel lager ligt dan die van een gewone wagen. Ook wanneer je volledig op de benzinemotor rijdt aan een hoge snelheid, zal de elektrische motor voor een bepaald percentage ingezet worden zodat er minder verbruik is.
  • Het onderhoud van een hybridemotor kost gemiddeld minder dan die van een gewone motor. Zo is er minder bandenslijtage doordat er op een andere manier gereden wordt, treed er minder remslijtage op doordat er energie wordt gerecupereerd tijdens het remmen etc.
  • Raar maar waar: de batterij wordt opgeladen tijdens het remmen. De status van de batterij wordt getoond op het display achter het stuur. Je kan er ook op zien hoe de motor wordt aangedreven: elektrisch, met brandstof of beide. Handig!
  • Bij het schakelen tussen de verschillende motoren en versnellingen, voel je niets. Wanneer je op de elektrische motor rijdt, maakt de auto namelijk zo goed als geen geluid. 

ONZE FAVORIETE HOTSPOTS IN ANTWERPEN

COFFEELABS - Lange-Klarenstraat 19

In een zijstraat van de Meir ontbijt, lunch of neem je een koffiepauze bij Coffeelabs. Op de kaart staan tartines, salades, taart en een uitgebreid aanbod aan - hoe kan het ook anders - koffie. De ideale break tijdens het shoppen door.

MOOSE IN THE CITY - IJzerenwaag 10 

Moose in the City is ongetwijfeld mijn favoriete winkel in Antwerpen. In deze conceptstore hangen kledingmerken als Gestuz, Samsøe & Samsøe en Selected en vullen interieurmerken als HAY, Ferm Living, Meraki en House Doctor de rekken. Een beetje Scandinavië in België, quoi.UMAMI - Luikstraat 6

Ons dinertje bij Umami op’t Zuid was zonder twijfel de revelatie van ons tweedaagse Antwerpen. Bij Umami doe je aan ‘sharing dishes’ in een unieke setting. Terwijl je van je cocktail/mocktail sipt kan je dankzij de open keuken de chefs in de gaten houden die druk in de weer zijn om het beste uit de Aziatische keuken voor jou op tafel te toveren. Heerlijk! Reserveren is aangeraden.

TOOS FRANKEN - Nationalestraat 25

Wie net als ik altijd al gek was op de minimalistische stijl van de Belgische Toos Franken, kan sinds een drietal maand terecht in haar flagshipstore in hartje Antwerpen. Duurzaamheid in tijdloze silhouetten, what’s not to like?    

TINSEL - Vlaamsekaai 40 

‘t Is er piepklein, hypergezellig en de gerechtjes zijn er heerlijk. Bij Tinsel wéten ze waar ze mee bezig zijn. Je schrijft zelf je bestelling op en de sympathieke dames in de keuken maken met de grootste zorg jouw portie pannenkoeken, wentelteefjes of soldaatjes klaar. Ben je vegan? Ook dan kan je hier terecht. U.EAT&SLEEP - Nassaustraat 42

Wie in Antwerpen wil overnachten met zicht op een van de mooiste gebouwen uit de Koekenstad, boekt een kamer bij U.Eat&Sleep aan het MAS. Je hebt er niet alleen een leuk uitzicht, maar slaapt er ook in een hemels zacht bed en doucht er in een Pinterestproof badkamer.

THE OTHER SHOP - Melkmarkt 31 
Kaartjes, posters, hippe boeken en prularia, The Other Shop lijkt wel voor mij gemaakt. Wat je hier zeker moet shoppen? De kaartjes van Kaart Blanche, het label van mijn liefste ex-collega en vriend Larsie en zijn geweldige wederhelft Timo.  

BAR VERT - Helenalei 2

Wie intussen wel genoeg heeft gehad van toast avocado of speltpannenkoeken (hoe lekker die ook zijn), komt op adem bij Bart Vert. Op de kaart staan originele gerechten op basis van natuurlijke ingrediënten. Een beetje buiten onze comfort zone, maar heerlijk. 


MAURICE COFFEE - Cogels-Osylei 88 

Ergens in 2019 zal oprichtster Veronique Leyssen haar koffiebar Maurice aan het station in Antwerpen Berchem (aan de Cogels Osylei, de Instagram spot bij uitstek in Antwerpen) overlaten. Of de chai lattes en toasts er nadien nog zo lekker zullen smaken, weten we niet. Het is dus nu of nooit om nog snel even van al het lekkers te gaan proeven.

FABIENNE CHAPOT - Schrijnwerkersstraat 20  

Dat de Nederlandse Fabienne Chapot knettergek is, leidt geen twijfel. Dat haar label dat ook is, staat dan ook buiten kijf. Wie houdt van felle kleuren en gekke prints, vindt bij dit vrolijke merk zeker z’n gading.

GRAANMARKT 13 - Graanmarkt 13

Toegegeven, voor een item van Graanmarkt 13 moet ik wel eventjes sparen, maar dat wil niet zeggen dat ik er niet gewoon af en toe mijn ogen even de kost mag geven, toch? Hier shop je een fijne selectie aan Belgische items en exclusieve hebbedingen. Je kan er bovendien ook heerlijk tafelen. De gerechten van chef Seppe Nobels zijn om duimen en vingers bij af te likken, zeg dat ik het gezegd heb! 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Toyota Belgium. Maar wees gerust, wij werken enkel samen met merken waarvan wij vanuit ondervinding 100% tevreden over zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten