Voor het eerst samenwonen: dit is wat je moet weten

donderdag 22 augustus 2019
Ga je voor het eerst samenwonen? Spannend! Een huis of appartement delen met je lief is fantastisch, maar het kan in eerste instantie ook best wel wat stress met zich meebrengen. Dit is onze goede raad voor al wie worstelt met koudwatervrees en niet goed weet waar te beginnen!




WIE NEEMT WAT MEE?

Wanneer je gaat samenwonen, is het belangrijk om het overzicht te bewaren van de spullen die jullie al hebben en willen meenemen naar jullie nieuwe stekje. Grote kans dat je hierbij compromissen zal moeten sluiten. Wat voor de een mooi, handig of goedkoop is, kan dat voor de ander niet zijn. Luister naar mekaars wensen en probeer wat interieursmaak betreft elkaar tegemoet te komen. Wonen jullie beiden nog in jullie ouderlijke huis? Dan zullen jullie wellicht het meeste nog moeten aankopen en kan je zo goed als volledig from scratch te beginnen.

Praktische tip: leg een Excel-bestand aan waarin je oplijst wie wat liggen heeft (dat kan gaan van grote stukken als een wasmachine of nachtkastje tot kleine spullen als een pollepel of set koffietassen).

EERSTE HULP BIJ NIEUWE MEUBELS KIEZEN

Hoewel dat budgetgewijs voor sommige koppels nog niet meteen mogelijk is, start je qua inrichting best met een blanco canvas. Op die manier kunnen jullie op zoek gaan naar meubels die jullie beiden de moeite waard vinden en is er niet één stuk dat alvast de toon zet voor de rest van het interieur. Ook hier draait alles opnieuw om compromissen sluiten. Heeft je vriend(in) de voorbije jaren al wat meubels verzameld die hij/zij absoluut wil houden? Probeer dan naar een oplossing te zoeken waar jullie je beiden in kunnen vinden. Misschien ziet het meubel er wel leuker uit met een laagje verf?

Tip: om conflicten te vermijden en ervoor te zorgen dat jullie zich beiden thuis voelen, is het belangrijk om de meubelstukken die prominent aanwezig zijn in jullie interieur, samen te kiezen. Stukken die meteen in het oog springen, zijn bijvoorbeeld de eettafel, buffetkast of de zetel. Die laatste is voor heel wat koppels dikwijls een twistpunt. Een sofa kiezen is dan ook echt geen sinecure, daar kunnen wij over meespreken. Toen we onlangs op zoek gingen naar een nieuwe zetel bij Sofacompany, een Deense meubelwinkel aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen, beseften we plots weer wat er allemaal komt kijken bij het kiezen van zo'n belangrijk interieurstuk. Hiermee hielden wij rekening:
  • Zitcomfort? Of je nu veel of weinig tijd spendeert in je zetel, àls je er dan al eens in zit, wil je comfortabel zitten. Of zo denken wij er alvast over. Kies daarom nooit een zetel enkel en alleen omdat hij er 'mooi' uitziet. Ga eens langs in de winkel of showroom om je droomzetel uit te proberen vooraleer je hem (eventueel online) koopt.
  • Kwaliteit? Een sofa is niet meteen goedkoop, je wil dan ook het liefst dat hij een hele tijd meegaat. Doe daarom vooronderzoek naar het merk van je droomzetel, lees recensies en ga 'm met je eigen ogen goed bekijken in de winkel of showroom. Hoe zit het met de afwerking? Wat is de kwaliteit van de stof? Wanneer je hiermee rekening houdt, kies je nooit verkeerd.
  • Vlekbestendig? Op vrijdagavond durven wij al wel eens onze frietjes of take-away pizza opeten in de zetel terwijl we een Netflix-serie bingewatchen. Niet verstandig, wel plezant. Tot nu toe hebben we nog geen vlekken gemaakt in onze huidige zetel maar wat ons betreft better safe than sorry: wij kozen voor een stof waarop (volgens ons) vlekjes minder makkelijk te zien zijn.
  • Catproof? Aangezien wij het huis delen met twee fluffy katten die zo nu en dan graag eens een race doorheen het huis houden, kozen we voor een stof waar al wat textuur inzit. Op die manier valt het minder op wanneer een van onze katten een naadje lostrekt bij het ravotten in de zetel.
  • Mooi? Uiteraard wil het oog ook wat, en is het belangrijk dat zo'n groot meubelstuk perfect past in je interieur. Denk op voorhand goed na over hoe je jullie woonkamer wil inrichten. In welke stijl? Met welke kleuren? Maak eventueel een moodboard en stel een kleurenpallet samen. Zo weet je in de showroom of winkel meteen welke sofa's je moet uittesten en welke je beter links laat liggen.
Wat wij zo fijn vinden aan Sofacompany is dat de zetels uit hun collectie volledig gepersonaliseerd kunnen worden. Je selecteert eerst het model en kan daarna uit een hele reeks kleuren en stoffen kiezen. Ook bij de poten zijn er verschillende opties. Op die manier was het makkelijk om bovenstaande puntjes een voor een af te vinken. Welke keuze we uiteindelijk gemaakt hebben, laten we binnenkort hier zien.

MAAK DUIDELIJKE AFSPRAKEN OVER GELDZAKEN

Eerlijk is eerlijk, bij de meeste koppels ontstaan er helaas conflicten over geldzaken. Maak daarom van in het begin goede afspraken. Zo is het makkelijk om als koppel samen een rekening te openen om de vaste kosten per maand te betalen. Hierop stort je dan bijvoorbeeld de huur of de aflossing van je lening en wat extra om de rekening in de supermarkt te kunnen betalen en de kosten voor o.a. water, elektriciteit en internet te kunnen dekken. Je eigen zichtrekening gebruik je dan vooral voor persoonlijke aankopen die echt voor jezelf zijn. Je kan daarnaast nog een extra spaarrekening openen waarop jullie beiden af en toe geld storten om zo bijvoorbeeld te sparen voor een mooie reis of een nieuwe televisie.

Wees altijd transparant en eerlijk wanneer het over geld gaat. Jullie zijn beiden financieel verantwoordelijk voor jullie stulpje; het is dan ook belangrijk om hierover duidelijk met elkaar te communiceren.

VERDEEL DE HUISHOUDELIJKE TAKEN

Iets waar wij in het begin tegenaan liepen, was de verdeling van de huishoudelijke taken. Wie kookt? Wie doet de (af)was? Je hoeft hier niet per se vaste regels voor op te stellen, maar in het belang van jullie relatie is het best dat er een goed evenwicht is. Heeft je partner gekookt? Doe jij dan eens de afwas. Ga jij naar de winkel? Misschien dat je vriend(in) intussen kan stofzuigen? Een huishouden run je samen, het is dan ook maar fair dat jullie beiden wat taken op zich nemen.

VERGEET DE VERZEKERINGEN NIET

Vergis je niet, bij samenwonen komt heel wat meer kijken dan louter meubels kiezen en goede huishoudelijke afspraken maken. Je gaat namelijk ook best eens langs bij de bank om je verzekeringen in orde te brengen. Een brandverzekering is verplicht, een familiale verzekering niet, maar is wel aangeraden. Wanneer je een huis of appartement huurt, neem je enkel een brandverzekering voor de inboedel. Heb je een huis gekocht? Dan heb je zowel voor je inboedel als voor het pand zelf een brandverzekering nodig.

JE HOEFT NIET ALLES SAMEN TE DOEN

Het is een gedachte die vooral bij oudere koppels leeft: wie gaat samenwonen, doet vanaf dat moment alles samen. Niets is echter minder waar. Iedereen heeft zo nu en dan wel eens tijd voor zichzelf nodig. Met een vriendinnendate of een avondje op café onder vrienden every now and then is zeker niets mis!

LEER ELKAAR ACCEPTEREN

Wanneer je plots constant samen bent, leer je elkaar op een andere manier kennen, en dat kan vaak heel ontnuchterend zijn. Niemand is perfect en dus kan het best zijn dat er kantjes zijn van je partner die je in eerste instantie nooit opmerkte, maar die je nu misschien minder leuk vindt. Belangrijk hierbij is dat je je focust op de fijne eigenschappen van je lief, hetgeen waarop je gevallen bent toen je hem/haar leerde kennen. Relativeren en mekaar accepteren zoals jullie zijn is de sleutel naar een succesvolle relatie!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Sofacompany. Maar wees gerust, wij werken enkel samen met merken waarvan wij vanuit ondervinding 100% tevreden over zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten