AL MEER DAN 100 JAAR
The godfather van de familie Filliers, Karel Lodewijk Filliers, startte in 1792 met het stoken van jenever. Hij wilde naast z'n dagelijkse beslommeringen namelijk nog een extra uitdaging. Het was echter pas in 1880 dat de familie de officiële vergunning kreeg om een "jeneverbranderij" op te richten. Kamiel Filliers, opvolger van Karel Lodewijk, bouwde daarop een stoommachine op zijn landbouwstokerij in Bachte-Maria-Leerne. Sindsdien staat het jaar 1880 bekend als het stichtingsjaar van de Filliers-jenever; vandaar het jaartal dat vermeld wordt op de Barrel Aged-flessen.
100% BELGISCH
Jenever van Filliers is een 100% Belgisch product. Het graan wordt verbouwd op landerijen in de omgeving van de stokerij en het volledige stookproces gebeurt in Bachte-Maria-Leerne. De flessen worden er ook gebotteld. Bovendien wordt het restproduct van de moutwijn geleverd aan landbouwers uit de omgeving als veevoeder. Zo is de cirkel (zo goed als) rond!
MOUTWIJN
Filliers is nog een van de weinige jeneverstokerijen die zelf moutwijn produceert. De basis van jenever is moutwijn, een vloeistof gemaakt van fijngemalen rogge en gerstmout. De granen worden onder invloed van de mout omgezet in suikers die op hun beurt onder invloed van gist veranderen in alcohol. De vloeistof wordt daarna nog enkele keren gedistilleerd om de goede van de slechte alcohol te scheiden. Ondanks haar naam is moutwijn dus geen echte wijn.
BARREL AGED
De moutwijn wordt daarna afgewerkt met verschillende, specifieke distillaten tot diverse ‘blends’ of eindproducten. Maar daar stopt het niet voor Filliers. Ze laten namelijk heel wat liters van hun pure graanjenever rijpen in Amerikaanse eiken vaten, om zo een reeks zachte Barrel Aged jenevers te verkrijgen. Intussen kan je bij Filliers 5 verschillende Barrel Aged jenevers krijgen: 0, 8, 12, 17 en 21 jaar. De 0 jaar jenever is echter een pure graanjenever die nooit de binnenzijde van een vat heeft gezien, maar toch in het clubje wordt opgenomen.
De 2 jongste jenevers - die van 0 en 8 jaar - vormen een goede basis voor longdrinks en cocktails, de 3 oudste worden over het algemeen puur gedronken.
- 0 jaar: niet-gerijpte graanjenever, de smaak van jeneverbessen en graan overheersen - een goede basis voor cocktails.
- 8 jaar: Geur van vanille, vleugje nootmuskaat en bittere karamel
- 12 jaar: Zacht en kruidig met een zweem van kaneel en speculaas - ideaal om puur te drinken bij visgerechten
- 17 jaar: Een zweem van karamel en eiken - past perfect bij gerechten met rood vlees.
- 21 jaar: Een waar meesterwerk, met een vleugje pure chocolade en walnoten - gaat goed samen met desserts.
Leuk weetje: de vaten worden in een grote 'kooi' bewaard en zijn enkel toegankelijk wanneer iemand van de overheid aanwezig is. Op alcohol moet men namelijk accijnzen betalen. Die wil Filliers pas betalen wanneer het eindproduct de vaten verlaat om gebotteld te worden. En da's niet zo vreemd als je weet dat er elk jaar zo'n 2 à 3% product per jaar verloren gaat (dat noemt men ook wel la part des anges). Het ruikt in de opslagruimte dan ook heerlijk naar alcohol. In de tussentijd liggen de vaten dus achter slot en grendel in alle rust te rijpen.
NIET ALLEEN JENEVER
Naast de typische graanjenevers produceert Filliers ook nog fruit- en creamjenevers, gin, whiskey, vodka, advocaat en een koffielikeur.
MIJN FAVORIETE COCKTAILS MET FILLIERS
2 recepten van Hannah Van Ongevalle voor Filliers uit het boek 'Gedistilleerde dranken'.
MIAM-MIAM
Nodig:
- 50ml Filliers Barrel Aged 0 Years
- 20ml homemade dille-zwarte pepersiroop
- 20ml vers citroensap
- 1 dash selder bitters
- 145ml ginger beer
Doe alle ingrediënten behalve het ginger beer in een shaker met ijs en shake goed. Double strain over een met ijs gevuld longdrinkglas en giet het ginger beer hierover.
Afwerking: Munt, komkommer
BELGICA-ROMA
Nodig:
- 30ml Filliers Barrel Aged 8 Years
- 20ml Campari
- 2 dashes pepermuntbitters
- 10ml homemade rozemarijnsiroop
- 145ml Mediterranean tonic
Voeg alle ingrediënten behalve de tonic samen in een hobstar shortdrink glas met ijs en roer. Giet de tonic erbij.
Afwerking: gedroogde sinaasappel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten