21 dingen die je kan doen tijdens de lockdown

dinsdag 3 november 2020


Op maandag 2 november ging de tweede lockdown van start. Net zoals de eerste keer moeten we nu opnieuw met z'n allen zo veel mogelijk in ons 'kot' blijven of op veilige afstand van elkaar buiten vertoeven. Hoe ga jij je dagen invullen? Misschien wel met een van onderstaande tips!

 1. Maak een wandeling in een park of bos in de buurt. Doe dit met je gezin of met maximaal 3 anderen die niet tot jouw bubbel behoren (wanneer je minstens 1,5 meter afstand van elkaar kan houden). Een beetje frisse lucht zal je goed doen! Vind je wandelen zonder doel maar niets? Wat dacht je van een rondje Geocaching? Download de app op je smartphone en laat de zoektocht beginnen!
 2. Geef je als vrijwilliger op voor een project van De Warmste Week. Check hier alle oproepen. Ook via Give A Day kan je (vanuit je zetel) aan vrijwilligerswerk doen!
 3. Breng een virtueel 'bezoek' aan de Boekenbeurs 2020. Tom De Cock interviewt van 1 tot en met 11 november elke dag een handvol nationale en internationale auteurs tijdens zijn Boekenmarathon. De interviews kan je live volgen via VRT Nu. Alle interviews kan je ook achteraf herbekijken. 
 4. Reorganiseer je huis/kot/kamer. Eindelijk tijd om te ontspullen en alles z'n eigen plekje te geven. Geen idee hoe je hieraan moet beginnen? In de Netflix-serie Get Organized The Home Edit geven Clea en Joanna een heleboel waardevolle tips om van jouw huis een volledig georganiseerde thuis te maken.
 5. Leer iets nieuws. Marketing, netwerken of spreken in het openbaar? Via Google Atelier kan je gratis een heleboel cursussen volgen. Wie wil bijleren over de modewereld kan bij Elle Education terecht.
 6. Stuur een kaartje naar iemand die je dierbaar is. Via QMusic kan je gratis een Zorg-voor-elkaartje van Kaart Blanche versturen. Cool! Ook bij A la Foline kan je leuke (eerder minimalistische) kaartjes vinden.
 7. Start met mediteren. In moeilijke tijden als deze is het goed om af en toe eens op de pauzeknop te duwen en volledig te ontspannen. Het is even oefenen, maar met de hulp van het Safety First-team en hun That's Meditation Challenge leer je het in een vingerknip!
 8. Luister naar familie, vrienden of kennissen die het tijdens de lockdown moeilijk hebben. Neem de tips van Warme William ter harte en laat aan iedereen rondom jou weten dat je bereikbaar bent voor een gesprek met de #ikbenbereikbaar (of deze foto). Wees je bewust van het belang van mentale gezondheid en leer hierover bij via de podcast Onbespreekbaar van Jef Willems en Nicholas Overmeire.
 9. Bezoek een digitaal museum. Van Musée d'Orsay in Parijs tot The National History Museum in Londen of het NASA Museum in Washington, via Google Arts & Culture kan je een digitaal bezoek brengen aan de mooiste musea ter wereld.
 10. Help een leerling met zijn/haar huiswerk. Via Mag Ik Iets Vragen kunnen leerlingen uit de lagere school hulp krijgen bij vakken als Frans, Nederlands, Wiskunde en Wereldoriëntatie. Geef je op als vrijwilliger en help een (wanhopige) leerling uit de nood!
 11. Zin om te knutselen of bouwen? Via Instructables kan je honderden creatieve projecten terugvinden die stap voor stap worden uitgelegd. Van schilderijen tot een toiletrolhouder, een houten naaidoos of een reistrolley uit een oude jerrycan? Niets is te gek!
 12. Leef je uit tijdens een karaoke-sessie. Via de app Yokee kan je kiezen uit honderden liedjes.
 13. Leer een nieuwe taal. Op reis gaan zit er even niet in, maar proeven van nieuwe culturen kan ook op een andere manier. Via Memrise of Duolingo leer je in verschillende modules stap voor stap een nieuwe taal. 
 14. Shop lokaal digitaal. In deze moeilijke tijden hebben de Belgische handelaars onze steun meer dan ooit nodig! Bij heel wat winkels kan je tijdens de lockdown online terecht. Een groot aantal Belgische webshops vind je hier. Check zeker eens de sociale media van jouw favoriete winkels om te ontdekken of je bij hen ook via de digitale weg kan shoppen. Op de website van Ik Koop Belgisch vind je alle Belgische modemerken terug.
 15. Ga de culturele toer op met Huistoneel, een initiatief van Toneelhuis. Via hun website kan je allerhande culturele voorstellingen online bekijken, van dans tot toneel en poëzie!
 16. Wordt via jeugdorganisatie Tumult een babbelbuddy en help een jongere die nieuw is in België bij het oefenen van zijn/haar Nederlands
 17. Breng een digitaal bezoek aan de zoo. De Zoo van Edinburgh installeerde in een aantal verschillende verblijven een webcam, waardoor je gewoon vanuit je zetel kan meekijken met de pinguïns, tijgers, koala's of leeuwen. Ook de San Diego Zoo laat je binnen kijken in haar verblijven.
 18. Blijf bewegen! Ga een rondje lopen of fietsen of... doe een workout! Op het Youtube-kanaal van The Brick, een gerenommeerde fitness in Antwerpen, kan je heel wat home workouts terugvinden. Voor zij die houden van gamen is er trouwens Apocalypse Survival Training, een app die workouts koppelt aan een interactief survival verhaal. 
 19. Luister een podcast. Mijn persoonlijke favorieten zijn De Volksjury, Nerdland Maandoverzicht en Welcome to the AA. Hier en hier vind je nog meer podcasts terug.
 20. Maak een fotoboek. Duik in je digitale archief en selecteer je mooiste foto's. Via Albelli, CEWE, Smartphoto, Hema etc. kan je in een paar klikken een fotoboek samenstellen. Mijn persoonlijke favoriet is MILK Books. Extra fijn om in deze vervelende periode je leukste herinneringen nog eens boven te halen!
 21. Versier je ramen. Steek toevallige passanten een hart onder de riem met een leuke affiche voor het raam. Via #lockdownlove en De Warmste Week vind je een template die je - indien gewenst - kan personaliseren. Inwoners (en liefhebbers) van de stad Gent kunnen ook hier terecht voor een leuke affiche.

Nog meer inspiratie nodig? MNM lijstte 101 dingen op die je de komende weken thuis kan doen. Ontdek alles hier.Geen opmerkingen:

Een reactie posten