Alles wat je wil(de) weten over Stella & Leo

zaterdag 9 maart 2019

Welk ras is Stella/Leo?
Leo en Stella hebben beiden een Perzische mama en een Brits Langhaar papa. Ze zijn dus geen volbloed Brits Langhaar katten, vandaar dat hun snoet er net iets anders uitziet.

Zijn Stella en Leo familie?
Dat zijn ze inderdaad. Leo's halfzus Billie is de mama van Stella.

Wat is de exacte kleur van Stella/Leo?
Stella is een Silver Shaded Tabby Mackerel. Leo is een Golden Shaded Tabby Mackerel. 

Waar heb je Stella/Leo vandaan?
Stella en Leo werden beiden geboren in Cattery van De Tuin van Eden in Grimbergen. Ik kwam bij hen terecht omdat ik op zoek was naar een Brits Langhaar in de kleur Golden, een kleur die je in België niet zo makkelijk kan vinden, en zo kwam ik bij de cattery van Pascale terecht.Hoeveel heeft Stella/Leo gekost?
Met Pascale van Cattery De Tuin Van Eden heb ik afgesproken dat ik de kostprijs in dit artikel niet specifiek zou vermelden. Dit omdat elke situatie anders is en de prijs vaak gevoelig ligt. Wie eraan denkt om zelf een Brits Langhaar aan te schaffen, mag me gerust een privébericht sturen.

Leo kwam bij ons wonen toen hij al 7 maand oud was. Dat kwam omdat hij oorspronkelijk in de cattery zou blijven als dekkater. Omdat hij het toen hij ouder werd (en klaar was om kittens te verwekken) plots minder goed kon vinden met de dekkater die er al lange tijd woonde, besloot Pascale (eigenares van Cattery De Tuin Van Eden) om hem te herplaatsen. Omdat hij al wat ouder was, lag zijn kostprijs iets lager.

Aangezien Stella wel als kitten bij ons kwam en ze een meisje is (sterilisatie kost over het algemeen meer dan castratie), kostte zij iets meer.

Hebben ze een stamboom?
Ja dat hebben ze. Heel leuk om te zien waar hun roots liggen! Wie een kat koopt bij een erkende cattery, zal altijd een stamboom krijgen. Wees je er dus van bewust dat er ergens niet klopt wanneer er geen erkende stamboom beschikbaar is.


Komen Stella en Leo goed overeen?
Zeker! Alle begin is moeilijk, maar na een tweetal weken konden ze het perfect met mekaar vinden. Ze liggen niet al knuffelend te slapen, maar zijn wel vaak samen en Leo wast Stella elke dag #cute!

Op hun Instagram-kanaal kan je bij de highlights ('How we met') een videoverslag van hun eerste dagen samen terugvinden!

Heb je tips om een nieuwe kat in het gezin te introduceren?
De beste manier om een nieuwe kat in het gezin op te nemen, is ze stilletjesaan laten wennen aan elkaar. Eerst zet je ze in een aparte ruimte (vooral om de nieuwe kat te laten wennen). Dan zet je het voer aan de deur, de bakjes elk aan een kant van de deur. Zo kunnen ze alvast wat aan mekaars geur wennen. Daarna zorg je ervoor dat ze elkaar kunnen zien, maar nog niet fysiek bij elkaar kunnen komen. Als dat allemaal goed verloopt, kan je ze in dezelfde ruimte laten.

Waar koop jij je kattenspullen?
Er is niet één winkel waar ik spullen haal. Onze witte krabpaal komt van bol.com, het kartonnen krabmeubel komt van MyKotty en de speelgoedjes kocht ik o.a. online via Zooplus en bij Intratuin of Aveve.Hebben Stella en Leo een drinkfontein?
Ja, eentje van CatIt. Wij kochten een exemplaar omdat het bewezen is dat bewegend water katten motiveert om meer te drinken. Katten die niet genoeg drinken, kunnen last krijgen van hun urinewegen.

Belangrijk ook om weten: plaats nooit het voer naast de drinkfontein (of naast een waterbakje). Dat voelt voor katten namelijk onnatuurlijk aan waardoor ze minder graag zullen eten of drinken.

Wat krijgt Stella/Leo te eten?
Stella en Leo eten tijdens de week enkel droogvoer, Royal Canin Savour Exigent. In het weekend krijgen ze wel eens tonijn uit blik of 'kattensoep' van Gourmet.

Moet je Stella en Leo vaak kammen?
Ja. Stella en Leo moeten in principe elke dag gekamd worden om hun vacht in goede conditie te houden. Afhankelijk van de periode van het jaar is hun vacht gevoeliger aan klittenvorming. Wanneer de klitten te erg worden, laat ik die verwijderen door onze kattentrimster Sylvie van MeowDeluxe.Laat je Stella en Leo ook trimmen?
Ja. Hoe hard ik ook mijn best doe, het lukt me vaak niet om knopen bij beide katten te vermijden. Wanneer knopen beginnen te klitten, kan het erg pijnlijk zijn voor de kat, vandaar dat we af en toe de vacht van Stella en Leo volledig onder handen laten nemen.

Tip: wanneer je je katten laat trimmen, neem ze dan beiden mee. Wij lieten Leo ooit trimmen en bij thuiskomst herkende Stella hem niet meer, omdat hij door het reizen en de 'behandeling' een andere geur had. Dit geldt trouwens ook voor een dierenartsbezoek. Samen uit, samen thuis!

Hoe heb je Leo geleerd om te zitten en pootje te geven?
Simpel, door snoepjes te associëren met 'zit' en 'pootje', zoals bij een hond. In het begin duwden we zijn achterste omlaag tot hij uit zichzelf bleef zitten, dan kreeg hij een snoepje. Zo hebben we stilaan de associatie opgebouwd. Toen hij dat kon, startten we met pootje geven, op dezelfde manier. Leo was al 7 maand oud toen hij bij ons kwam, dus dat is het bewijs dat je kat geen jong kitten hoeft te zijn om hem/haar iets te kunnen aanleren.

Stella kan het trouwens ook, maar zij zal het niet doen wanneer er veel mensen bij zijn. Bovendien is zij veel nonchalanter en laat ze zich niet zomaar zeggen wat ze moet doen. Bij haar lukt het dus niet altijd (maar we belonen wél altijd met een snoepje).


Hebben Stella en Leo hetzelfde karakter?
Helemaal niet. Leo is heel sociaal en is graag waar er mensen zijn. Stella daarentegen is heel verlegen en wil liever niet geaaid worden door mensen die ze niet kent. Op sommige momenten wil ze zelfs niet door ons geaaid worden. Hoe dat precies komt, weten we niet. Ze komen allebei uit dezelfde cattery en worden door ons ook allebei hetzelfde behandeld. Elke kat heeft z'n eigen karakter, en dat is bij ons olijke duo niet anders.

Mogen je katten buiten?
Neen. Sommige mensen gaan wandelen met hun kat aan de leiband, maar dat vind ik allesbehalve natuurlijk. Dat is ze laten proeven van vrijheid, maar op een gebonden manier, en dat wil ik liever niet. Bovendien zou ik niet willen dat ze ergens in trappen of iets opeten dat schadelijk voor hen is.

Wanneer ons koertje dit voorjaar netjes opgeknapt is, dan mogen ze wellicht - onder ons toezicht - wel buiten. Ze kunnen niet meteen weg, dus dat is geen probleem.

Wil je nog iets anders weten? Stuur me gerust een berichtje via Instagram. Volg Stella en Leo op Instagram voor meer leuke kiekjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten