#duurzaamin2019: 3 kleine veranderingen die energie én geld besparen

maandag 4 maart 2019
Met de opkomst van het klimaatspijbelen en alle hetze die ermee gepaard gaat, is de awareness rond onze ecologische voetafdruk en het feit dat we duurzamer moeten gaan leven om onze planeet te redden, actueler dan ooit. Wij zelf zijn niet meteen van plan om de straat op te trekken om de alarmbel te laten luiden, maar dat wil niet zeggen dat we ons steentje niet bij willen dragen. Zoals ik hier al vertelde, is het ons doel om er in 2019 een duurzamere levensstijl op na te houden. Hoe? Door een aantal zaken anders aan te pakken. Dat hoeven trouwens niet altijd grote gebaren te zijn, ook een aantal kleine aanpassingen in onze dagelijkse routine kunnen er al voor zorgen dat we minder energie verbruiken. Dit zijn 3 kleine veranderingen die ons energie én geld besparen.

1. De verwarming 1° lager zetten

Ik ben een onverbeterlijke koukleum. Het liefst zou ik met een pittenkussen onder een deken voor de chauffage kruipen en er de hele dag blijven zitten. Onze verwarming stond de voorbije jaren dan ook standaard op een aangename 21° (die ik zonder verpinken op 22° - of zelfs 23° - zette wanneer ik daar zin in had). Sinds kort zetten we'm echter consequent één graad lager, en dat heeft een goede reden. Die ene graad zorgt er namelijk voor dat je 6% energie bespaart en zo de CO2-uitstoot flink laat dalen. Een klein effort met een groots effect dus. Eerlijk? We hadden hier zelf niet meteen aan gedacht. Het waren Edenred Belgium & Ticket Ecocheque die ons uitdaagden om gedurende een week lang zuiniger om te springen met onze verwarming. Een experiment waar we ons met plezier aan waagden.

Zoals dat gaat met veranderingen, was er ook bij het verlagen van onze temperatuur een soort van gewenningsperiode. Uiteraard is het niet alsof er een ijstijd is aangebroken nu de temperatuur thuis een graad lager staat (hoewel de drama queen in mij daar in eerste instantie heel anders over dacht), maar wanneer je zo aan die 21° gewoon bent, moet je de eerste dagen gewoon acclimatiseren. Enter een aantal nieuwe gewoontes: bij thuiskomst de jas inruilen voor die heerlijk warme badjas, niet 1 maar 2 kannen thee verspreid over de hele avond, onder een fleecedekentje televisiekijken, iets dichter bij de verwarming schuiven bij thuiswerk en een reeks squatten wanneer het ook met extra trui of badjas nog 'te koud' is. En het beste? Extra genieten wanneer Stella en Leo zich 's avonds tegen ons komen vleien #warmevoeten.

Intussen zit de week erop, en hebben we besloten om de thermostaat niet opnieuw op te drijven. De voorbije 7 dagen bleek dat die ene graad niet onoverkomelijk is én zijn we creatief op zoek gegaan naar andere manieren om onszelf warm te houden. We kijken intussen al heel erg uit naar onze volgende energiefactuur, benieuwd wat voor impact onze 'nieuwe levensstijl' daarop gehad heeft. Keep u posted.

2. Dimbare LED lampen

Dimbare LED lampen zorgen niet alleen voor sfeer, ze zijn ook heel wat zuiniger dan gewone lampen. Eerst en vooral verbruiken ze zo'n 90% minder dan traditionele lampen. Ze gaan bovendien ook langer mee, waardoor ze duurzamer zijn. Daarnaast kunnen wij er dankzij de dimfunctie bijvoorbeeld voor zorgen dat maar een deel van de lampen in onze armatuur brandt. Cool? Yes. Energiebesparend? Dubbel yes.

3. Decoder uitschakelen

Nog zo eentje waar we in eerste instantie niet aan gedacht hadden: de decoder van je televisie gaat in slaapstand wanneer je hem uitschakelt met de afstandsbediening. Daardoor blijft hij - weliswaar in mindere mate - energie verbruiken. Wanneer je 's avond de televisie uit zet, schakel je de decoder dan ook best volledig uit. Zo vermijd je het zogenaamde 'sluipverbruik'.What about you? Heb jij intussen je verwarming ook al minder gezet? Goed! Deel jouw ervaringen via social media met de hashtag #GoGreenAtHome en spread the word. Op naar een groenere wereld! Meer tips voor een duurzame levensstijl vind je hier.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Edenred Belgium en Ticket Ecocheque. 
Maar wees gerust, wij werken enkel samen met merken waarvan wij vanuit ondervinding 100% tevreden over zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten