Een gender reveal organiseren: hier moet je aan denken

dinsdag 2 november 2021
Een tijdje terug organiseerden we voor vrienden en familie een gender reveal party. Gilles en ik wilden oorspronkelijk heel graag het geslacht van ons kindje geheim houden en waren minder te vinden voor een gender reveal, maar na een hele resem versprekingen vonden we het toch maar logisch om open kaart te spelen. Op die manier konden we zelf beslissen wanneer en hoe we de mensen dicht bij ons wilden vertellen dat het een hij/zij zou worden. Bij het organiseren van de feestjes (omwille van praktische redenen vierden we 3x met andere mensen) waren er een aantal zaken die Gilles en ik op voorhand goed in overweging namen. Ik lijstte ze op in een handig (en best uitgebreid) overzichtje!

OOK EEN VERRASSING VOOR JEZELF?

Leuk, samen met je familie en vrienden ontdekken of het een jongen of een meisje wordt! Het kan bijzonder fijn en emotioneel zijn om deze stap in de zwangerschap samen met je geliefden te beleven, maar een gender reveal party kan echter ook voor de/een van de ouders een minder aangename ervaring zijn. Want wat als je eigenlijk een lichte voorkeur had en bij het ontdekken van het geslacht eigenlijk een beetje ontgoocheld bent met de uitkomst? Mag je dat dan laten zien?

Heel wat mama's en papa's hebben bij het ontdekken van het geslacht van hun kindje last van gender reveal blues, en dat is helemaal normaal. Wanneer je vurig had gehoopt op een bepaald geslacht en je je hier al helemaal op voorbereid had, kan het best een shock zijn om te horen dat de genetica er anders over dacht. Weet dat die gevoelens bij erg veel ouders to be voorkomen en dat dit helemaal niets is om je over te schamen. Toch kan het vervelend aanvoelen om aan je omgeving toe te moeten geven dat je misschien liever het andere geslacht had gewild. Net daarom is het van belang om op voorhand goed na te denken of je misschien toch zelf niet eerder van het geslacht op de hoogte wil zijn. Zo kan je je alvast voorbereiden op de gender reveal met familie en vrienden en is er van zenuwen geen (of toch in mindere mate) sprake.

Ook wat de praktische kant van zaken betreft kan het handig zijn om zelf op voorhand het geslacht van de baby te kennen. Zo kan je zelf de cupcakes/ballon/party popper bestellen en is er niemand anders uit je dichte omgeving die al voor jou op de hoogte is van het geslacht.

Gilles en ik wilden beiden graag op voorhand weten of het een jongen of meisje zou worden. Het leek ons leuk om eerst dat momentje met ons 2 te hebben vooral we ons 'geheimpje' zouden delen met familie en vrienden. We waren er beiden van overtuigd dat het een jongetje zou zijn en hadden ons daar eigenlijk al een beetje op ingesteld. Het was dus even schrikken toen we ontdekten dat het een meisje was. Om die reden zijn we ook heel blij dat we 't resultaat eerst met ons tweetjes hebben bekeken vooraleer het te delen.


HET HOEFT NIET GROOTS TE ZIJN

Instagram en Pinterest doen je wellicht dromen van een gender reveal met tientallen gasten, een droomlocatie die tot in de puntjes werd aangekleed en een eindeloos buffet. Maar vergis je niet, daar hangt dikwijls een exuberant prijskaartje aan, iets wat de meeste mama's en papa's to be met de komst van hun kleine spruit (en alle daarbij horende kosten) misschien niet meteen zien zitten. Gelukkig hoeft het heus niet zo Pinterest proof te ogen om gezellig te zijn!

Het is absoluut geen vereiste om op locatie te gaan om het geslacht van je kindje bekend te maken, je kan ook gewoon thuis enkele mensen uitnodigen om samen te vieren. Of misschien heeft je mama of oma wel een prachtige tuin die je met minimale decoratie feestelijk kan aankleden? Ook wat catering betreft is het niet nodig om buitensporig veel geld uit te geven. Nodig je gasten uit voor koffie en taart of apero in plaats van lunch of diner. Zo hoef je niet iedereen van een volwaardige maaltijd te voorzien en kan je de kostprijs drukken. Weet wel dat het wat werk en tijd vraagt om zelf alles van drank en versnaperingen te voorzien, zowel voor als tijdens de bijeenkomst. Wie op het moment zelf niet veel om handen wil hebben, kan op voorhand vragen aan een buurmeisje of -jongen of een neefje of nichtje om de taken van de gastheer/vrouw over te nemen.

Wij zelf kozen ervoor om een aantal vrienden uit te nodigen voor koffie en taart bij onze favoriete koffiebar. Op die manier moesten we ons geen zorgen maken om de bediening en was er een uitgebreid aanbod aan verschillende koffies. Onze families brachten we met een kleine bijeenkomst bij onze ouders thuis op de hoogte met cupcakes. Ook hier geen zorgen om drank en lekkers want onze mama's stonden ons maar al te graag bij!

ROZE EN BLAUW - EEN MUST?

Een traditionele gender reveal staat vaak helemaal in het teken van het contrast tussen roze en blauw. Van de decoratie tot het lekkers en de kledij van de gasten. Ben je geen fan van dit stereotype kleurenonderscheid? Dat hoeft helemaal niet, je kan het ook helemaal anders aanpakken. Wat dacht je van een gender reveal in thema 'What will baby bee' of 'Baby in bloom'? Feestjes om het geslacht van je baby te onthullen hoeven dus niet per definitie blauw-roze gekleurd te zijn.

Ook wij vonden het fijner om een kleurenthema te kiezen waarbij niet de uitgesproken jongens- en meisjeskleur naar voren kwam en maakten onze eigen decoratie met kleuren die in het verlengde lagen van de tinten van ons huwelijk. Via Tadaaz bestelden we stickers en decoratie die binnen ons kleurenschema paste. 

S.O.S. KEUZESTRESS

Partypopper, ballon, cupcakes, piñata, kraskaarten of rookkanon - vandaag kan je op eindeloos veel manieren het geslacht van je kindje bekend maken. Hoe kies je dan precies? Wie het liever budgetvriendelijk houdt, kiest voor een partypopper, ballon, piñata of rookkanon. Hiervan heb je er namelijk maar eentje nodig. Wil je graag dat de gasten zélf aan de slag gaan om het te ontdekken of het een hij of een zij wordt, dan kan je kraskaarten of cupcakes bestellen. Denk ook na over de praktische kant van zaken. Partpoppers, ballonnen en piñata's laten best wat confetti achter en een rookkanon is niet iets wat je binnen kan doen.

Voor de gender reveal met onze familie bestelden we cupcakes met roze vulling en frosting in de kleuren van ons thema. Voor het feestje met de vrienden gingen we voor een partypopper. Voor Gilles maakte het allemaal niet zo heel erg veel uit maar ik vond de afwisseling wel fijn.


HERINNERINGEN

Zowel voor jezelf als voor je gasten is het fijn om een herinnering mee naar huis te nemen. Naast foto's en filmpjes, kan je je gasten ook iets voor je laten neerpennen. Je kan hen bijvoorbeeld vragen om op voorhand op een kaartje aan te duiden of ze denken dat het een jongen of meisje wordt, wanneer het geboren zal worden en hoeveel het zal wegen. Je zou ze ook eventueel kunnen vragen om te voorspellen wat de naam van de baby wordt.

Als aandenken kan je je gasten eventueel iets kleins meegeven naar huis. dat kan een zelfgebakken koekje zijn, een doosje snoep of een gelukspoppetje. Kies vooral iets wat bij jullie als koppel past. 
Ik ben een echt herinneringen-meisje. Door de jaren heen verzamelde ik stapels dagboeken en dozen met aandenkens aan kleine en grote momenten uit het leven. Ik wilde dus zeker ook een souvenir van onze gender reveal(s), zowel voor mezelf als voor onze gasten. 

Via Tadaaz maakte ik een kaartencombinatie met 2 kaarten die de gasten als herinnering mee naar huis konden nemen - een soort welkomstkaart en een gender reveal cheat sheet - en een kaartje dat ik zelf kon bijhouden en waarop de gasten hun gokje konden wagen. Ik maakte deze combinatie from scratch en vertrok vanuit een ontwerp dat initieel als huwelijksuitnodiging was bedoeld. Voor de cheat sheet haalde ik inspiratie van Pinterest. Grappig genoeg kwamen heel wat zaken écht overeen met het geslacht van onze baby! Zouden het dan toch geen fabeltjes zijn..?

Voor de gasten ging ik aan de slag met kubusdoosjes om roze snoepjes in te stoppen. Ik vertrok vanuit een doosje dat bedoeld was als communie-aandenken en paste de kleuren, het lettertype en de foto aan. De foto's die we maakten voor de Week van de Belgische Mode in samenwerking met mijn lievelingsmerk van eigen bodem Terre Bleue pasten perfect in het plaatje.

Ook qua decoratie bestelden we het een en ander via Tadaaz. Ik maakte stickers in 2 kleuren en zocht lolly's uit die als speelse toets zouden passen bij de droogbloemen en vaasjes die ik had. Zo kwamen de kleuren ook terug in de tafeldecoratie.

Het fijne aan Tadaaz vind ik dat er een hele reeks aan kaarten in unieke vormen en materialen beschikbaar zijn die je volledig naar eigen wens kan customizen voor alle unieke momenten in je leven. Het is mogelijk om je kaarten en geschenkjes volledig op elkaar af te stemmen zodat alles een mooi geheel vormt - een must voor pietjes precies net zoals ik! Ook wat de levering betreft was ik meer dan tevreden. Door de drukte op school was ik nogal laat in gang geschoten met het voorbereiden van de gender reveal decoratie, met als gevolg dat alles last minute besteld en geleverd moest worden. 2 dagen voor de gender reveal bleek dan ook nog eens dat ik het adres niet had aangepast (alles stond nog op ons oude adres - my mistake), waardoor het pakje niet geleverd kon worden. De lieve mensen van Tadaaz hebben toen alles op alles gezet om het pakje alsnog tijdig tot bij mij te krijgen - en dat is gelukt. Would recommend 100%!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Tadaaz. Maar wees gerust, wij werken enkel samen met merken waarvan wij vanuit ondervinding 100% tevreden over zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten