Cocktail | Spice up my Celery (Sofitel Brussels Europe Contest)

dinsdag 14 maart 2017

- GILLES -
Afgelopen week nam ik deel aan een cocktailwedstrijd die georganiseerd werd door Hotel Sofitel Brussels Europe. De lente staat voor de deur, dus organiseerde het hotel een wedstrijd met als thema: Bring the Spring! De cocktail van de uiteindelijke winnaar zou een maand lang aangeboden worden in de bar van het hotel, BE Café Marché Jourdan, als cocktail van de maand.

De opdracht was klaar en duidelijk: vind een eigen cocktail uit met 1 'geheim' ingrediënt dat voor jou symbool staat voor de lente. In totaal gingen 5 bloggers en ikzelf de uitdaging aan en gaven het beste van onszelf.

De zoektocht naar mijn ideale lente-ingrediënt verliep in het begin nogal stroef. Het was moeilijk om een ingrediënt te vinden dat nog niet zo vaak gebruikt wordt in de cocktailwereld, en toch wat meer aandacht mag krijgen. Na lang googlen vond ik toch wat ik zocht: selder!
Selder is niet per se een lentegroente, maar doet me wel denken aan de lente (want: lente = groen). Selder is trouwens heel gezond en draagt bij tot een goede spijsvertering.

Na het vinden van mijn 'geheime' ingrediënt zocht ik verder naar andere ingrediënten die hierbij zouden passen. Ik kwam al snel op het idee om selder te combineren met appel omdat dit een vaak gebruikte combinatie is bij healthy smoothies. Om er wat meer pit aan te geven, koos ik ervoor om ook jalapeño te gebruiken. De jalapeño mee in de shaker gooien, bleek niet het beste idee (lees: veel te pikant), dus probeerde ik de gin zelf pikanter te maken. Na veel trial and error vond ik uiteindelijk min of meer de ideale tijd om de jalapeño te infusen.


Na enkele keren, wat zeg ik, tientallen keren proberen en de onderlinge hoeveelheden van de ingrediënten aan te passen, kwam ik eindelijk tot mijn eigen meesterwerk: de Spice up my Celery!

In de bar Jourdan van het het Sofitel werden we goed ontvangen door het Sofitel-team. We kregen een welkomstdrankje aangeboden en cocktail-expert gaf ons nog snel een kleine cursus met tips & tricks die ons konden helpen om de cocktail te perfectioneren. Na de kleine cursus was het eindelijk zover! Elke deelnemer mocht achter de bar plaatsnemen en zijn ding doen, om vervolgens onze eigen creatie persoonlijk aan de jury voor te stellen. Spannend!

Na elke cocktail te hebben geproefd en beoordeeld, had de jury een beslissing genomen. Mijn recept was kwam niet als winnaar uit de bus maar om jullie toch te laten genieten van mijn selfmade cocktail geef ik jullie nog snel het recept mee!

Ingrediënten
35 ml gin (Bombay Sapphire, Tanqueray Rangpur,..)
15 ml Filliers appeljenever
15 ml suikersiroop
20 ml citroensap
25 ml (bleek)seldersap
een halve jalapeño
Granny Smith appel (voor de afwerking)
  Het sap van de bleekselderij kan kan je vooraf maken. Het makkelijkste is om de selder door een sapcentrifuge te halen. 1 stengel geeft net voldoende sap voor 1 portie.

  Bereiding

  Haal het binnenste uit een halve jalapeño. Meng in een apart potje met de gin en laat de jalapeño 1 à 2 min (afhankelijk van hoe spicy de cocktail mag zijn) infusen in de gin. De jalapeño infused gin kan je natuurlijk ook vervangen door de Arduro Devil's Tail Gin, die op zichzelf al vrij pikant is.
  Voeg ondertussen de overige ingrediënten samen in de shaker met voldoende ijsblokken. Giet als laatste de gin door een zeef in de shaker. 
  Goed shaken en giet in een (voorgekoeld, altijd zeer belangrijk!) whiskeyglas met crushed ice.
  Werk af met schijfjes Granny Smith-appel. Zij die van afwisseling houden, kiezen voor  een rode appel.

  Ik zou zeggen, probeer het vooral zelf en santé!

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten